Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ можете да видите до 27 

...
Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ можете да видите до 27 
Коментари Харесай

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ може да се види до 27 юни



Изложбата “Да колекционираш модерно изкуство “ можете да видите до 27  юни в Националната изложба. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова.

Нашата задача с моя колаборатор на тази галерия Боряна Вълчанова беше да селектираме, да изберем акцентите от тази сбирка и да ги представим по оптимално най-хубав метод на публиката, това нещо да бъде обвързано, да има избрана идея, която оставям всеки фен да разбере , да стигне до нея. Включва десетина създателя от актуалната българска сцена “, сподели за БНР Иво Милев.

Представени са произведения на Сашо Стоицов, Боряна Петкова, Валентин Стефанов, Красимир Терзиев, Геoрги Ружев, Нина Ковачева, Георги Георгиев – Jorrras, Борис Колев – B.A.i.L.A, Калина Димитрова, Стефан Иванов, Петер Цанев, Искра Благоева. Произведенията са от сбирка на Владимир Илиев. Подготвен е колекционерски манифест, в който написа – „ За колекционера на “старо ” изкуство множеството избори към този момент са направени. За колекционера на модерно изкуство те предстоят, те са негови – сложни, проблематични, от време на време лъжовни или неправилни. Той е странник в бъдещето, където всичко е към момента единствено допустимо “.

„ Това е един колекционерски манифест, който съпровожда изложбата. Той е изработен по тертипа, по модела на всички авангардни прокламации от началото на предишния век. Той е безапелационен, може някъде да не е прав, само че той сигурно е безапелационен, показва избрани тези, които не всеки може да е склонен с тях, само че въпреки всичко показва тези, тъй като в нашата актуалност някак ми се коства, че заобикаляме от категоричността на израза и на концепциите си. От това нещо беше предизвикано и написването на този колекционерски манифест “, добави в предаването „ Закуска на тревата “ Милев.

По думите му за последните най-малко 20 -30 години от историята на българското изобразително изкуство доста по-важни са колекционерите.

Много малко галерии съумяват да допълват сбирките си със модерно българско изкуство и това е поради политиката на финансиране на тези галерии , само че това е въпрос комплициран, дълъг, сложен. Мисля, че по-добрите неща и по-голямата отговорност е на частните колекционери, колкото и тъпо да звучи това “.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР